Finanssiteknologian startup-yrityksiä vuonna 2017

Viime vuosina finanssiteknologia-alan yhtiöt eli fintech-yritykset ovat hurjassa suosiossa. Ympäri maailmaa kiihtyvä digitalisaatio ja markkinoiden muuttuminen ovat avanneet finanssiteknologian yrityksille oivan markkinaraon. Ne toimivat finanssialan yritysten kanssa yhteistyössä tai kilpailijoina. Finanssiteknologia on laaja käsite, jonka alle voidaan niputtaa useita aloja pörssien ja pankkien tietojärjestelmistä henkilökohtaisten taloudenpidon helpottamiseen ja muuhun kaupankäyntiin liittyvät järjestelmät ja ohjelmat. Suurin osa yrityksistä toimii pankkisektorilla, pääomamarkkinoilla ja varainhoidon alalla. Fintech-yritysten tekemillä näppärillä mobiilisovelluksilla vastataan asiakkaan haluun hoitaa asiansa, milloin vain ja missä vain haluaa.

Startup tarkoittaa nuorta kasvavaa yritystä. Se ei välttämättä ole vielä tuonut markkinoille omaa tuotettaan, vaan on kehittämässä sitä eikä täten tuota voittoa. Startup-nimitystä voidaan käyttää yrityksistä, jotka ovat olleet markkinoilla vasta muutaman vuoden tai jos yrityksen osakeomistajuus on siirtynyt pois perustajajäseniltä. Omistajiin voi kuulua myös ulkopuolisia yritysrahoittajia. Startupit tavoittelevat nopeaa kasvua toimialasta riippumatta. Yhtiöiden rahoitus hoituu omistajien omista kukkaroista, pankista anotulla lainalla tai riskisijoittajilta saaduilla rahoituksilla. Rahoituksen käytetyin tapa on osakepohjainen rahoittaminen, jolloin rahoittajille tarjotaan tiettyä osakemäärää yrityksestä rahoitusta vastaan.

Kuumimpia fintech-startup yrityksiä: Metromile ja Cadre

Lempiblogini kertovat tekniikasta ja lähiaikoina ne ovat koonneet yhteen vuoden 2017 tärkeimpiä uutisia ja alan kehitystä. Yhdessä oli lista vuoden kuumimmista fintech-startupeista. Yhdysvaltalainen autovakuutusyhtiö Metromile oli vuoden yllättäjä. Neljän vuoden hiljaiselon jälkeen yritys ilmoitti keränneensä yli 200 miljoonaa dollaria erinäisillä investointikierroksilla. Se ilmoitti tavoitteekseen kasvaa kansalliseksi itsenäiseksi autovakuutusmyyjäksi. Yhtiön perustuote on vakuutus, jossa maksetaan kuukausimaksun lisäksi lisämaksu per ajetusta kilometristä, on erittäin suosittu autoa vähän käyttäville. Paljon autoileville yhtiö kokeilee yhteistyösopimuksia esimerkiksi Uberin kanssa, jolloin autoilijalle voidaan tarjota kaupallista hyötyä.

Toinen kuuma startup löytyy kiinteistöteknologian saralta. Kiinteistörahoitusyritys Cadre jatkaa toisten yhdysvaltalaisten kiinteistöteknologiaa kehittävien yritysten OpenDoorin ja Compassin menestyksen jalanjäljissä. Cadre yhdistää toiminnallaan yksityiset rahoittajat ja rahoituslaitokset tekemään tutkittuja sekä voitokkaita kiinteistösijoituksia. Cadren takana työskentelevillä ihmisillä on yli 45 miljardin dollarin kokemus rahoitusalalta. Yritys tuli parrasvaloihin vuonna 2016 ja on lyhyen ajan sisällä saanut kehitettyä yli 500 miljoonan dollarin inventaarion, jonka odotetaan nousevan seuraavien kuukausien aikana. Cadren perustaja on 28-vuotias Harvardista valmistunut Ryan Williams, joka on kokenut sarjayrittäjä ja osaa rakentaa yritysbrändiä.

Stash ja Cross River Bank

Sijoitusyrittäjä Stash tuo sijoittamisen jokaisen ulottuville. Yritys mainostaa yksinkertaistaneensa sijoittamisen niin helpoksi, että jokainen voi sijoittaa vain 5 dollarilla. Yritys tarjoaa kaiken avun sijoituskohteiden valintaan teemoittain ja tarjoavat vinkkejä sijoitusten edetessä. Käyttäjä voi seurata sijoituksensa kehitystä mobiilipuhelimeltaan. New Yorkissa toimiva yritys kahmi itselleen ensimmäisenä elinvuotenaan yli 300 000 käyttäjää. Menestyksensä myötä se vahvisti itselleen B-rahoituksen, joka on arvoltaan 25 miljoonaa dollaria. Stash on ollut kaikkein nopeimmin kasvava mobiilistartup vuonna 2017. Yritykselle povataan suurta menestystä myös jatkossa.

Rahateknologiayritys Cross River Bank perustuu ajatukseen paremmasta ja laadukkaasta pankkipalvelusta niin yksityishenkilöille kuin yrityksille ympäri Yhdysvaltoja. Se yhdistää teknologian, tietojen analyysin ja ammattitaitoisen henkilökunnan suunnittelemaan palveluita ja asiantuntemusta rahoitusalalla. Lisäksi he tarjoavat pankkialan tietoutta ja palveluja teknologiaan yhdistettynä monille yrityksille, joista suurimmat ovat Google Wallet, Rocket Loans ja Affirm. Yrityksen peruspalveluihin kuuluu erityyppisten tilien hallinnoiminen ja lainojen myöntäminen yrityksille ja kiinteistöhankinnoille sekä jälleenmyynnille. Cross River Bankin asiakas pystyy hyödyntämään teknologiaa ja tekemään toimintoja sen välityksellä.