Aloittelijan tie IT-osaajaksi

Toki jokainen ala sisältää nousu- ja laskusuhdanteita, mutta jos haluaa tehdä sijoituksen tulevaisuuteen, on IT-ala erinomainen vaihtoehto. Väitteen perusteleminen ei ole vaikeaa, sillä palvelujen ja kommunikaation siirtyessä nettiin, tarvitaan alalla aina vaan enemmän osaajia. Ja vaikka ala onkin ollut suurten muutosten, kuten ulkoistuksien kourissa, kasvavat esimerkiksi tietoverkot jatkuvasti, luoden alalle työpaikkoja, joita ei voi ulkoistaa ulkomaille. Jonkun on aina kytkettävä kaapelit ja asennettava palvelimet, minkä lisäksi yritykset ovat myös alkaneet ymmärtämään sen, että ulkoistamalla ei aina saavutetakaan tavoiteltuja säästöjä ja monet yhtiöt ovat jälleen alkaneet suosia omien IT-osaajien suoraa palkkaamista. Ennen alalle pyrkimistä tulee kuitenkin miettiä, mikä IT-alan tehtävä on itselle sopivin?

Ajatuksissa ohjelmointi

On olemassa liuta suosittuja ohjelmointikieliä, joiden osaajille on myös Suomessa huutava pula. Tällä hetkellä eniten työpaikkoja on tarjolla asiantuntijoille, jotka tuntevat C++, Java, Python tai JavaScript -ohjelmointikielet. Usein ohjelmoijat tuntevat useita kieliä ja erikoistuvat yhteen, sillä monia ohjelmointikieliä tuntevasta ammattilaisesta on paljon apua esimerkiksi suurissa IT-projekteissa, joiden eri osa-alueet toteutetaan eri kielillä. Ohjelmoinnin opiskelun voi aloittaa itsenäisesti internetistä löytyviä materiaaleja käyttäen. Lisäksi kannattaa hakea esimerkiksi avoimeen yliopistoon, sillä siellä suoritetut kurssit helpottavat täysipäiväiseen opiskeluun hakemista. Opiskelun voi aloittaa vaikka Javasta, jonka perusperiaatteet motivoitunut opiskelija oppii nopeasti.

Suuntana IT-tuki ja ylläpito

Jos algoritmit ja matematiikka saavat pään solmuun, ei ohjelmointi ole ehkä se ykkösvalinta. Varteenotettava vaihtoehto alasta kiinnostuneelle on IT-tuki ja ylläpito. Nämä tehtävät tarjoavat mahdollisuuden käyttää teknisen osaamisen lisäksi myös sosiaalisia taitoja ja sopivat erinomaisesti henkilöille, jotka nauttivat ongelmien ratkomisesta. Kun työskentelet IT-ylläpidossa, näet työsi tuloksen päivittäin, kun korjaat työntekijöiden kohtaamia IT-ongelmia. IT-osaston tehtävä on varmistaa, että huonosti toimivat IT-järjestelmät eivät vaikuta yrityksen liiketoimintaan. Alan tehtäviin kuuluvat mm. työntekijöiden mikrotuki, palvelimien ja verkkojen ylläpito sekä IT-palveluiden suunnittelu ja kehittäminen.

IT-tuki tarjoaa alasta kiinnostuneille mahdollisuuden päästä nopeasti töihin, sillä mikrotukihenkilön perustutkinnon voi suorittaa ammattikoulussa jo muutamassa vuodessa. Datanomin tutkinnon voi nykyisin suorittaa myös täysin etänä. Eikä teknisesti taitava IT-tukihenkilö ole sidottu loppu-uransa ajaksi mikrotukeen, sillä usein motivoituneet ja IT-tuessa kunnostautuneet ammattilaiset etenevät mm. järjestelmäasiantuntijan tehtäviin tai esimiehiksi. Järjestelmäasiantuntija keskittyy yksittäisten ongelmien sijaan suurempiin kokonaisuuksiin, auttaen esimerkiksi yrityksen muita osastoja onnistumaan IT-projekteissaan. Asiantuntija myös auttaa IT-tukea, tosin keskittyen enemmän siihen, että tuen prosessit toimivat.

Vilkastakin vilkkaampi tietoliikenne

IT-ala tänä päivänä tarjoaa paljon mahdollisuuksia tietoliikenneosaajille, sillä palveluita siirretään jatkuvasti enemmän ja enemmän verkkoon. Nykyisin ihmiset soittavat puhelunsa internetin kautta Skypeä käyttäen, katsovat TV:n sijaan Netflix- ja YouTube-palveluita sekä kuuntelevat musiikkinsa suoratoistopalveluista, kuten Spotifysta. Helposti unohtuu, että kaikki nämä palvelut tulevat internet-verkkojen yli ja jos niiden toiminnassa on ongelmia, häiriintyy myös palveluiden toiminta. Verkkoja uudistetaan ja parannellaan jatkuvasti sekä lisäksi tietoliikennetehtävät ovat myös varsin hankalia ulkoistaa.

Yhteenveto

Jos vasta suunnittelet tulevaisuuttasi tai olet esimerkiksi vaihtamassa alaa, käytä hetki myös IT-alaan tutustumiseen. Jättimäinen IT-sektori pitää sisällään useita eri tehtäviä, teknisten roolien lisäksi aina tarvitaan päteviä projektipäälliköitä, esimiehiä sekä myyjiä. Kansainvälinen ja dynaaminen ala tarjoaa mahdollisuuksia kielitaidon hyödyntämiseen sekä verkostoitumiseen, sillä varsinkin suuremmissa yrityksissä toimiessa, sijaitsevat yhteistyökumppanien toimistot usein ympäri maailman. Jos ala kiinnostaa sinua, älä odota, vaan aloita omatoiminen opiskelu jo tänään! Selvitä mitä tietokoneesi pitää sisällään, etsi Googlesta tieto siitä, millä ohjelmointikielillä internet on rakennettu ja innostu!