Työni ohjelmoijana

Olen aina ollut kiinnostunut teknologiasta ja seurannut mielenkiinnolla sen kehittymistä. Koulussa lempiaineitani olivat matematiikka ja fysiikka. Loogisuus ja pitkäjänteiseen työskentelyyn pystyminen ovat aina olleet vahvuuksiani, mistä olen varsinkin nyt ohjelmoinnin parissa työskennellessäni hyvin iloinen. Ohjelmointi on hauskaa, mutta vaatii keskittymiskykyä ja yksityiskohtiin pureutumista, sekä myös suurten kokonaisuuksien hallintaa. Ohjelmointi on tulevaisuuden kasvava ala ja tarjoaa lähes rajattoman määrän mahdollisuuksia sovellusten kehittämisestä tietokantojen kehittämiseen ja mobiilipelien luomiseen ja muokkaamiseen.

Ohjelmoijan eli koodarin työ on sovellusten ja tietotekniikan parissa puuhastelua. Ohjelmistotuotannon parissa työskentely voi olla kokonaan uusien ohjelmistojen luomista tai jo olemassa olevien kehittämistä ja parantamista. Ohjelmointikieliä on useita, joista jotkin ovat toisia suositumpia. Itse olen päätynyt ohjelmoinnin pariin muutaman mutkan kautta. Lukiossa en tiennyt mitä haluaisin hakea opiskelemaan, joten pohdin, että osaan hyvin fysiikkaa ja voisin hakea opiskelemaan sitä. Opinnot eivät kuitenkaan tuntuneet omilta, joten keskeytin ne ja lähdin matkustelemaan.

Haasteita ja mahdollisuuksia

Matkustellessani luin blogeja ja juttuja tietotekniikasta ja koodaamisen tarjoamista mahdollisuuksista. Tajusin, että ohjelmointia voi lukea yliopistolla ja Suomeen palattuani hain sitä opiskelemaan ja pääsinkin. Tunsin heti, että oma ala löytyi. Blogissani kerron oman arkeni lisäksi myös alan uusista tuulista ja keksinnöistä. Tällä hetkellä keskityn vielä kehittämään itseäni ja omaa ohjelmointiosaamistani, mutta muutaman vuoden päästä toivon, että pystyn jakamaan osaamistani myös muille – minua kiinnostaa esimerkiksi koodaamisen opettaminen lapsille.

Koodaamisen opettaminen on tulevaisuuden intohimojani. Olen miettinyt, että aloittaisin tämän ensiksi järjestämällä jonkinlaisen verkkokurssin ja myöhemmin oikean kurssin. Ehkä voisin myös julkaista ohjelmoinnin perusteista e-kirjan tai perinteisen kirjan? Mikään ei ole vielä varmaa, mutta unelmointi on osa inspiroituneena pysymisen salaisuutta. Oma ura ja valittu ala pysyy kiinnostavana, jos jaksaa jatkuvasti etsiä uutta ja haastaa itseään kehittymään. Itse aloitin ohjelmoijana eli kirjoitin koodia, mutta nykyään olen myös alkanut suunnitella ohjelmistoja.

Tulevaisuuden alalla

Ohjelmoijan ja ohjelmistosuunnittelijan on koodin lisäksi osattava ajatella asiakaslähtöisesti. Suurin osa sovelluksista toimii asiakasrajapinnassa, jolloin ihmisten toimintaa ja käytettävyyden psykologiaa on tunnettava jonkin verran. Ohjelmisto on onnistuneesti kehitetty, jos sen käyttökokemus on sujuva ja miellyttävä. Ohjelmistosuunnittelijan työ on toisinaan myös suoraa asiakaspalvelua, joten myös sosiaalisuus ja hyvät vuorovaikutustaidot ovat plussaa. Koodareista saatetaan ajatella, että he viihtyvät yksin ja ainoastaan tietokoneen ääressä välttäen ihmiskontakteja, mutta väitän tämän olevan stereotypia.

Osaavista ohjelmoijista on yritysmaailmassa tällä hetkellä pulaa, joten jos haluat varman työllistymisen ja kohtuullista paremman palkan, suosittelen tietotekniikan ja ohjelmoinnin opintoja. Ohjelmoinnin opiskelijat työllistyvät lähes aina jo opintojen alkuvaiheessa, eikä heidän tarvitse huolehtia palkattomista harjoitteluista – koodarien harjoitteluista maksetaan lähes aina kelvollista palkkaa. Maailma siirtyy digitalisaation myötä yhä enemmän verkkoon ja tietokantoihin, ja tarvitaan ihmisiä, jotka hallitsevat tätä muutosta. Itse jaksan innostua joka päivä työstäni uudelleen, kun ajattelen mitä kaikkea voinkaan tehdä paremman tulevaisuuden puolesta.