Parhaat suomalaiset ohjelmistoyritykset

Suomi on alusta asti kunnostautunut tietotekniikan saralla, mistä osaltaan kertoo se, että monelle ulkomaalaiselle tulee kotimaatamme ajatellessaan ensimmäiseksi mieleen Nokia. Suomessa kouluttaudutaan hyvin, ja nuoret tietävät tietotekniikan olevan ala, jonka kuolemista ei tarvitse pelätä aivan lähiaikoina. Esimerkiksi Yhdysvalloista poiketen Suomessa ohjelmoijat ovat usein hyvinkin nuoria, ja moni työntekijä on vasta päässyt koulun penkiltä. Suurelle osalle ohjelmistokehitys on kuitenkin intohimo eikä pelkkä uravalinta, minkä vuoksi kotimaastamme löytyy paljon lahjakasta ja ennen kaikkea motivoitunutta IT-työvoimaa.

Suomessa on noin 4 000 ohjelmiston suunnitteluun ja valmistukseen keskittyvää firmaa, mikä ei ole väkilukuumme nähden ollenkaan hullumpi luku. Ei ole siis mikään ihme, että Suomi on tutkimusten mukaan EU:n kärjessä IT-alan työllisyystilastoissa. Vaikka Nokiaa lukuun ottamatta harva suomalainen ohjelmistotalo on lähtenyt laajentamaan toimintaansa kansainvälisemmille vesille, on Suomessa muutama varsin merkittävä ohjelmistokehityksen ja -tuottamisen saralla toimiva tekijä. Tässä artikkelissa aion paneutua sekä Suomen fintech-alan uusiin nimiin, että Nokian jälkeen suurinta liikevaihtoa tekevään pelifirmaan Supercelliin.

Fintech-alan nousevat tähdet

Fintech eli finanssiteknologia on trendikäs ala etenkin Pohjoismaissa. Rahoitusalan startupit ovat kovaa vauhtia muuttamassa finanssiteknologiaan perinteisesti yhdistettyjä toimintamalleja hyödyntämällä sellaisia arvoja kuin avoimuus ja läpinäkyvyys. Tavalliselle suomalaisen pankin asiakkaalle näkyvimpänä alan uudistuksena voisi mainita Siirto-mobiilisovelluksen, jonka taustalla oleva teknologia on mullistanut maksupalvelut. Vaikka perinteiset pankit tekevätkin yhteistyötä fintech-yritysten kanssa, on ala selvä uhka pankeille. Esimerkiksi fintech startupit vuonna 2017 ottivat puheeksi mahdollisen yleiseurooppalaisen pankkitilin, joka toteutuessaan tulisi syömään perinteisten pankkien liikevaihtoa huimasti.

Vaikka Ruotsi on pohjoismaisen fintech-alan selvä ykkönen vielä toistaiseksi, tulee Suomi heti kintereillä hyvänä kakkosena. Koska fintech-firmat ovat pääasiassa pelikehittäjiä vähemmän mediaseksikkäitä, niiden nimet eivät monesti ole tuttuja tavalliselle tallaajalle. Suomalaisia hyvin menestyviä fintech-firmoja on kuitenkin pitkä lista, ja tähän listaan kuuluvat esimerkiksi FellowFinance, Euroloan ja PayiQ. Silloin kun firmat eivät tee palveluita perinteisten pankkien käyttöön (kuten aiemmin mainittu Siirto-sovellus), ne tarjoavat omia kenen tahansa käytettävissä olevia palveluitaan.

Supercell

Suomen toiseksi suurinta liikevaihtoa tekevä ICT-firma Supercell on rahoitusalan firmoista poiketen varmasti tuttu nimi monelle. Kourallinen innokkaita suomalaisia pelikehittäjiä perusti Supercellin vuonna 2010, ja nykyään yhtiön kolme tuottavinta mobiilipeliä – Clash of Clans, Hay Day ja Boom Beach – ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja. Pelit sinänsä ovat pelattavissa ilmaiseksi, mutta pelaajat voivat halutessaan tehostaa pelikokemustaan maksamalla pieniä summia niihin kuuluvista lisäosista. Suurin osa Supercellin tuotosta muodostuukin tällaisista mikromaksuista.

Supercell tahkoaa tällä hetkellä enemmän voittoa kuin koskaan: viime vuonna yhtiö maksoi osinkoja yli 900 miljoonaa! Menestyksestä kertoo myös yhtiön saama sekä kansainvälinen että kotimainen tunnustus. Vuonna 2012 se kruunattiin sekä Pohjoismaiden parhaaksi startup-yritykseksi, että vuoden suomalaiseksi pelikehittäjäksi, kun taas vuonna 2014 Supercell valittiin Suomen hyvämaineisemmaksi yritykseksi ja pari vuotta myöhemmin Suomen maineikkaimmaksi työnantajaksi. Supercell on siis antanut lukuisia syitä, joiden vuoksi toivon tulevaisuudessa työskenteleväni sen listoilla ohjelmistokehittäjänä!