Erikoisia IT- ja teknologiafaktoja

IT- ja teknologia-ala ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosikymmenien aikana. Alan kehitykseen ja menneisyyteen liittyy monia erikoisia faktoja, jotka ovat edelleen nähtävillä arjessa. Käytämme päivittäin tietokoneita, joiden näppäimistö on järjestetty QWERTY-malliin normaalin aakkosjärjestyksen sijaan. Syynä tähän on, että tietokoneita edeltävissä kirjoituskoneissa aakkosjärjestyksessä olevalla näppäimistöllä oli helppo kirjoittaa nopeasti. Sen seurauksena niillä kirjoitettiin jopa liian nopeasti, ja koneen näppäimet jäivät jumiin. Insinöörit suunnittelivat QWERTY-näppäimistön, jonka tarkoituksena oli hidastaa kirjoitustahtia niin, ettei kyseinen ongelma toistuisi.

Erikoinen mutta todellinen fakta on, että mustesuihkutulostimien mustetta voi säästää jopa 10 prosentin verran käyttäen ohuempaa fonttia tulostettaville teksteille. Sellaiset fontit, joiden nimen perässä on sana “light” kuluttavat hivenen vähemmän mustetta kuin normaalivahvuiset fontit. Laser-tulostimien kanssa kyseinen säästövinkki ei toimi. Toinen harvojen tietämä fakta on myös se, että sähköposti on ollut olemassa jo ennen World Wide Webiä. Tuolloin tietokone yhdistettiin puhelimen avulla Micronet-palveluun. Palvelussa avattiin sähköpostikommunikaatiolle määritelty oma, numeroitu sivu, sillä www-sivuja ei vielä ollut keksitty.

Mielenkiintoisia faktoja IT- ja teknologia-alan tulevaisuudesta ja menneisyydestä

Teknologian myötä kehittynyt koneistuminen on vähentänyt työpaikkoja etenkin manuaalista työvoimaa vaativilta aloilta. Teknologian arvioidaan korvaavan noin 47 prosenttia Yhdysvaltojen työpaikoista tulevan 10-20 vuoden aikana. Siitä huolimatta IT- ja teknologia-alan oletetaan kasvavan tulevinakin vuosina etenkin keinoälyn kehittämisen, koneoppimisen ja big datan myötä. Tällä hetkellä parhaat maat IT-ammattilaisille ovat Sveitsi, Saksa, Singapore, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Ruotsi ja Tanska. Näissä maissa on korkea elintaso, hyvä palkkataso ja paljon kysyntää osaaville IT-alan ammattilaisille.

Nykyajan johtavia teknologia-alan yrityksiä Microsoftia, Applea, Hewlett Packardia ja Googlea yhdistää yksi erikoinen tekijä. Kaikki nämä yritykset aloitettiin minimaalisin resurssein autotallista käsin motivoituneiden perustajien toimesta. Markkinoiden ensimmäinen tietokone julkaistiin vuonna 1950 Berkley Enterprisen puolesta ja se oli nimeltään Simon. Simon-tietokone maksoi noin 300 dollaria, joka oli siihen aikaan valtava summa. Tietokoneita kutsuttiin tuolloin nimellä “sähköiset aivot.” Ensimmäisen tietokonehiiren materiaalina käytettiin metallin tai muovin sijaan puuta. Tietokonehiiren keksijä Doug Engelbart kutsui laitetta hiireksi, sillä siitä ulos tuleva piuha muistutti hänen mielestään hiiren häntää.

Tieteiselokuvista IT- ja teknologia-alan todellisuudeksi

Vuonna 1956 viisi megabittiä dataa oli mahdollista säilyttää tuhannen kilon painoisessa kabinetissa, joka koostui yli 50 alumiinilevystä. Nykyään laitteet ovat pienentyneet taskukokoisiksi, ja pankkiasiatkin voi hoitaa älypuhelimella. Digitalisaatio on johtanut siihen, että noin 92 prosenttia maailman rahasta on digitaalista. Summa sisältää pankkien säilyttämän elektronisen rahan, luotto- ja pankkikorttimaksuilla siirtyvän rahaliikenteen ja muut erilaiset pankkisiirrot. Perinteistä paperirahaa on taloustieteilijöiden arvion mukaan vain noin 8 prosenttia, ja määrä sisältää myös kaiken liikenteessä olevan pimeän rahan.

Teknologia on parantanut maailmanlaajuista kommunikaatiota, ja joka kahdeksas Yhdysvalloissa naimisiin menevä pariskunta on tavannut internetin kautta. Internet-markkinointi on mullistanut mainosten ja markkinoinnin maailman, vaikka ensimmäinen internet-mainosbanneri oli käytössä vasta vuonna 1994. Internetin alkuaikoina domain-nimien rekisteröinti oli maksutonta, ja vasta vuodesta 1995 alkaen Network Solutions -niminen yritys sai luvan veloittaa domain-nimien rekisteröinnistä. Kiehtovaa on myös, että GPS-navigaattoreiden ajatellaan usein olevan uusi keksintö, mutta laitteen edeltäjä keksittiin jo vuonna 1985 ja se oli nimeltään ETAL Navigator.